
Uten dere hadde ikke podkasten Slagpappa blitt hva den ble. Jeg håper fortsatt podkasten kan være en ressurs for slagrammede familier og andre der ute.
For to år siden ble de første episodene lagt ut. Totalt er det blitt ti studioepisoder og en live-i-opptak fra Hjerneuken på Rikshospitalet. Mitt ønske med podkasten var å rette et søkelys på hvordan usynlige senskader etter hjerneslag rammer familielivet med barn. Inspirasjonen og grunnlaget for podkasten var min egen og min families erfaring etter at jeg selv ble rammet av slag som 41-åring i 2017.
Journalisten i meg ville formidle denne erfaringen i møte med andre slagrammede og pårørende, og fagpersoner for å løfte frem en underkommunisert side ved slag. De seneste årene har rundt 1000 personer i alderen 18-54 år blitt rammet av slag, ifølge Hjerneslagregisteret. For hver slagrammet anslås det tre pårørende, ifølge Pårørendealliansen og LHL Hjerneslag og Afasi.
Mange av disse har barn og er i jobb. Og hjerneslag rammer hele familien.
Lærerik prosess
Jeg har lært mye av å lage podkasten, for hver historie er unik selv om det er likhetstrekk til min egen og andres erfaring. Pårørendes og pasienters erfaringer er verdifulle også for helsepersonell, er min erfaring etter arbeidet med podkasten, samt foredrag jeg har holdt. Helsepersonell ber oss om å bidra for å lære om det de ikke kan lese seg til, og da må vi kjenne vår besøkelsestid.
Og vi kan lære av dem. Jeg har i alle fall fått en større forståelse for akuttbehandling og rehabilitering ved å ha dyktige og spisskompetente fagpersoner i studio, og dette kombinert med slagrammedes og pårørendes erfaringer med helsevesenet, særlig (manglende) oppfølging i kommunehelsetjenesten, har podkasten kastet lys over helsepolitiske utfordringer.
Pårørendebyrden er stor når man er en barnefamilie i arbeidsfør alder, og ingen ønsker å bidra til uførestatistikken, men mange gjør dessverre nettopp det, og podkasten gir et innblikk i en ny hverdag som jeg tror mange, også for andre diagnosegrupper, kan kjenne seg igjen i.
Verdifulle bidrag
Dere er mange som jeg vil takke for inspirasjon og bidrag! Først og fremst ønsker jeg å fremheve alle frivillige i LHL Hjerneslag og Afasi som både formelt og uformelt har bidratt. Formelt sett, dere som har vært med på prosjektet, og til mine slagvenner ellers som har sendt meg meldinger med ros og konstruktive innspill. Slikt setter jeg stor pris på!
Takk til Hilde Magelssen, Lin Iren Giske Andersen, Janette Røseth, Nils Espen Lilleheim og Birgit Thunem Knutsen som frivillige i prosjektet!
Takk til alle fagpersoner i prosjektet! Jeg har lært mye om hjerneslag av dere. Takk til Nina Marit Rohrer-Baumgartner og Georgios Vlachos! En spesiell takk til Else Charlotte Sandset, som gjennom flere samtaler utfordret meg til å starte arbeidet med det som til slutt ble denne podkasten.
Takk til alle i LHL; Irene Steinsvik, Frank Rosendahl Slettebakken og Yngvild Larsen Schei for dialog og samarbeid! Takk til Isak Løvli i Frank & Dick for samarbeid om synlighet på sosiale medier. En særlig takk til Tommy Skar for mange kaffekopper og samtaler før og underveis i prosjektet!
Takk til produsent Truls Johansen ved Megahertz Studio for god lydmiks og mange samtaler om musikk og ulike skyggesider ved livet, og takk til Stiftelsen Dam for troen på prosjektet!
Og sist, men ikke minst, takk til alle gjester for at dere delte rørende, morsomme og gode historier om livet som skjer, og verdifull fagkunnskap! En stor takk skal dere ha!
Takk til flokken min som har holdt ut, og som hele veien har vært en uvurderlig kilde til prosjektet!
Podkasten er ment å være en ressurs for dem som trenger det. Jeg er likeperson og får en telefon eller melding nå og da, men det er ikke så ofte. Kanskje er dette mest fordi man ikke vil ta kontakt med en fremmed for å si at man har problemer på hjemmebane i forbindelse med sykdom. Da kan podkasten være nyttig, for ingen vet hva du går og hører på.
Lytt gjerne, og send meg en melding eller epost om du føler for det. Podkasten forblir liggende ute på Spotify og Apple Podcast. Søk opp «slagpappa».
Undertegnede er likeperson for slagrammede barnefamilier i LHL Hjerneslag og Afasi, og holder også foredrag om småbarnslivet etter hjerneslag.
Har du spørsmål eller ønsker foredrag, vennligst ta kontakt på:
RELEVANT INFORMASJON:
Pårørendeguide for slagrammede barnefamilier (Slagpappa)
Rehabiliteringsguide (LHL Hjerneslag og Afasi)
Trenger du en å snakke med? (LHL/LHL Hjerneslag og Afasi)