Snakke med barna om liv og død

De fem første episodene av podkasten Slagpappa
PÅRØRENDE: Et gjennomgående tema i podkasten Slagpappa er pårørende, barn som voksne. De fem første av totalt ti episoder av podkasten ligger nå ute på strømmetjenestene. På bildet ser vi gjestene fra de fem første episodene. Øverst til venstre: Thora-Lisa Brustad, Julia Hoffmann Wollertsen (i i midten), Janette Røseth (t.v.) og Nina Rohrer-Baumgartner (t.h.) (øverst til høyre), Silje Merethe Hansen Ingebretsen (nederst til venstre) og Georgios Vlachos (nederst til høyre). FOTO: Truls Johansen (Megahertz Studio)/Privat/FOTOMONTASJE: Martin Aasen Wright

I den nyeste og femte episoden av podkasten Slagpappa er tema barn som pårørende. Psykologspesialistene Janette Røseth og Nina Rohrer-Baumgartner oppfordrer til å snakke med barna om de vanskelige spørsmålene.

Episoden som har tittelen «Hvem skal passe på meg?», handler om barn som pårørende, og hvordan voksne kan møte barna når mamma eller pappa har hjerneslag eller ervervet hjerneskade. Gjester er Janette Røseth, psykologspesialist og pårørende (janetteroseth.com) og Nina Rohrer-Baumgartner, psykologspesialist og forsker ved Sunnaas sykehus.

Podkasten har nå kommet halvveis, og totalt ti episoder skal lages i løpet av 2023 og 2024. Tema for podkasten er hvordan usynlige senskader etter hjerneslag påvirker familielivet med barn.

Konkrete råd

Røseth og Rohrer-Baumgartner kommer med flere konkrete råd til hva foreldre kan gjøre for å snakke med barna om de små og store spørsmål om liv og død. Et av flere tips er å prate sammen mens man kjører bil. Psykologspesialistene har også innspill til hvordan man kan få familiedynamikken til å fungere så bra som mulig når en stor krise har rammet familien.

Episoden som varer i 35 minutter, ligger nå ute på de store strømmetjenestene.

Den nye hverdagen

Målet med podkasten er å belyse temaer som mange kjenner til, men som vi ikke alltid snakker like mye om. At familien rammes og at man som slagrammet eller pårørende kjenner på en maktesløshet over at man ikke får det til å fungere som før, kan oppleves som tabubelagt.

Jeg håper Slagpappa kan være til inspirasjon.

Video fra episode 5:

Alle de fem første episodene finner du her:

Apple Podcast:

Hjerneslag midt i livet – hva nå?

Usynlige senskader etter hjerneslag

Pappas slaghjerne

Sosiale kommunikasjonsvansker etter hjerneslag

Hvem skal passe på meg?

Spotify:

Slagpappa
Podkast om hvordan kognitive senskader etter hjerneslag påvirker familielivet med barn, i samarbeid med LHL Hjerneslag og Afasi
Programleder: Martin Aasen Wright
Produsert av Megahertz Studio
Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam

Følg gjerne Slagpappa og LHL Hjerneslag og Afasi på sosiale medier for nyhetsoppdateringer. Har du spørsmål om podkasten, eller ønsker du å bidra med innspill eller være gjest, ta gjerne kontakt med undertegnede epost.

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *