Her kan du høre live-intervjuet som Madeleine Cederström gjorde med meg på NRK P1 Hedmark og Oppland i anledning den internasjonale stammedagen. Det er første gang jeg har blitt intervjuet på radio.
Norsk interesseforening for stamme markerer hvert år den internasjonale stammedagen med leserinnlegg, intervjuer i media og foredrag og/eller stands. Hensikten er å informere flest mulig om stamming og løpsk tale.
Klokken 10:40 på selve dagen ringer telefonen. Det er et 61-nummer. Jeg tenker kjapt at det må være Oppland. Det var det.
– Martin Aasen Wright, sier jeg.
– Hej! Det här er Madeleine Cederstrøm.
Litt uventet, men jeg samlet tankene raskt.
Jeg ringte logoped Hilda Sønsterud for en briefing om forskning i tilfelle jeg skulle bli spurt om det. Jeg ble ikke det.
Klokken 16:30 satt jeg alene i et radiostudio med hodetelefonene på og en stor mikrofon foran meg. Cederstrøm briefet meg i cirka 45 sekunder om hva hun ville spørre meg om.
– Nå går vi på om 30 sekunder, avslutter hun.
Tro det eller ei, men jeg var ikke nervøs. Jeg tenkte bare på teknikkene jeg hadde lært i McGuire-programmet og hva jeg skulle si. Ti minutter senere tok jeg av meg hodetelefonene og gikk ut. Med et bredt smil om munnen. Mestringsfølelse.
Noen dager før ble jeg intervjuet om stamming og lokallag av nettavisen til Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand.
Åpenhet om stamming
Norsk interesseforening for stamme oppfordret alle som stammer til å være åpen om stammingen sin. Under kan du lese debattinnlegget vi sendte ut til avisene.
Vær åpen om stammingen
Det er de som selv stammer som vet mest om hvor frustrerende det kan være når ordene blir et hinder. For å bryte ned fordommer om stamming trengs sårt mer åpenhet om stamming.
En person som stammer kan bruke en uke på grue seg for å gå til Narvesen for å kjøpe en baconpølse i brød, fordi han stammer mest på «b». Frykten for å stamme vokser seg så stor at mange som stammer velger å være tause i flere sosiale situasjoner.
Det finnes riktignok en utvei: vær åpen om stammingen. Norsk interesseforening for stamme jobber for å bedre situasjonen for personer som stammer eller har løpsk tale. Over 40 000 personer i Norge stammer, og dobbelt så mange har løpsk tale. En overvekt av dem som har løpsk tale, stammer i tillegg.
Vår erfaring er at de aller fleste som har valgt å fortelle åpent om stammingen og hvordan den i gitte situasjoner oppleves som et hinder i hverdagen, har hatt god erfaring med å være åpen. Det finnes mange måter å være åpen på, og det er ikke én fasit. Man finner ut selv hvilken måte som egner seg best i forskjellige situasjoner. Hensikten med åpenheten er at man skal få en kontroll over stammingen ved å slippe katta ut av sekken. Dem man snakker med skjønner at man stammer, men vet ofte ikke hvordan de skal reagere. Man blir møtt med et unnvikende smil eller en nervøs latter, og står igjen og føler seg dum. Men, ved å være på offensiven, avvæpner man situasjonen. Man bryter ned egen frykt. Man er i angrepsposisjon, ikke i en underdanig forsvarssituasjon.
For mange som stammer føler seg som en som presser seg unødvendig på. Man tør ikke å ta for mye plass og for mye av andres tid, fordi det er så vanskelig å få sagt det man vil si, uten mye stamming. Og stammingen blir et plagsomt hinder for å kunne uttrykke seg slik man vil når man vil. Man klarer ikke å snakke fritt slik som alle andre, og man vil i verste fall føle seg underlegen. Ha dårlig selvtillit, føle seg skamfull.
Tre ganger i året arrangerer Norsk interesseforening for stamme seminarer for medlemmer, familie og fagfolk. I sommer var vi 50 som deltok på en familiehelg i Kristiansand. Over 20 barn og unge lekte sammen, og fikk møte andre som stammer. Flere av barna møtte andre som stammet før første gang.
Lurer du på hva stamming og løpsk tale er, hvilken behandling som finnes, hva foreldre og lærere kan gjøre? Eller har du lyst til å bli med på ett av våre arrangementer? Gå inn på vår nettside www.stamming.no.
PS: Den 22. oktober markeres den internasjonale stammedagen over hele verden. Det blir holdt mange konferanser og arrangementer denne dagen, hvor taleflytvansker er tema. Kjenner du noen som stammer? Gratuler dem med dagen den 22. oktober!
Undertegnede er styreleder i Norsk interesseforening for stamme (NIFS)
HØR HELE INTERVJUET På P1 HEDMARK OG OPPLAND (SoundCloud):