Lærte over 60 studenter om barn og stamming

Jon-Øivind Finbråten (t.v.) og Martin Aasen Wright fra Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale
INFORMASJON: Dette var kjempebra! Jon-Øivind Finbråten (t.v.) og Martin Aasen Wright fra Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale holdt informasjonsmøte om stamming i barnehagen. FOTO: Elisabeth Lehn

Tidlig innsats er helt avgjørende for å hjelpe barnehagebarn som stammer. Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale holdt informasjonsmøte for mer enn 60 studenter på Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH).

Det kan nesten ikke være en viktigere oppgave i et frivillig styreverv enn dette: bidra til at barn i barnehagen får det bedre. Hva gjorde vi? Min styrekollega Jon-Øivind Finbråten og undertegnede holdt foredrag om barnehagebarn som stammer, hvordan det kan oppdages, hva barnehagelærere kan gjøre for å hjelpe og hvor viktig det er å lytte til foreldrene, hva lovverket sier og hvordan man skaffer logoped.

Foredraget var en del av et større brosjyreprosjekt i regi av Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS).

Tidlig innsats

I 2016 har NIFS jobbet med nye brosjyrer om stamming i barnehagen og stamming i skolen, samt en folder som skal ut til barnehager, skoler, PP-tjenesten og på helsestasjoners oppslagstavler (Helseinfo). Nå er brosjyrene snart ferdige laget og klare for distribusjon rundt årsskiftet, og Jon-Øivind og jeg reiser i høst rundt på læresteder (barnehage og lærer) for å holde foredrag for studenter.

Første stopp var i Trondheim tirsdag 15. november. I overkant av 60 studenter innen barnehagelærer og spesialpedagogikk kom og Jon-Øivind og jeg foreleste i ca. 80 minutter. 24 pizzaer hadde vi bestilt fra Peppes. Alt ble spist opp.

Essensen av vårt budskap til de kommende barnehagelærere var:

  • Ta tidlige signaler på stamming alvorlig, ikke vent og se.
  • Stamming og stotring er ikke det samme. Vi oppfordrer til at man går bort fra begrepet stotring, da det ofte skaper mer forvirring enn forståelse for problemet.
  • Lytt til foreldrene, det er de som oftest kjenner barna best.
  • Hjelp foreldrene med å skaffe logoped.
ENGASJEMENT: Mer enn 60 barnehagelærerstudenter kom for å lære om stamming i barnehagealder. Foto: Martin Aasen Wright ENGASJEMENT: Mer enn 60 studenter innen barnehagelærer og spesialpedagogikk kom for å lære om stamming i barnehagealder. Foto: Martin Aasen Wright

Lang kamp

Vi er ikke av den oppfatning at ingen barnehagelærere kan noe som helst om stamming, men behovet for mer kunnskap er stort. Taleflytvansker er ikke en del av barnehagelærerutdanningen og om det er på studieplanen, er det opp til hvert enkelt lærested, ifølge Kunnskapsdepartementet. NIFS har fått mange henvendelser fra foreldre med barn i barnehagen som har opplevd å bli avvist av de ansatte på spørsmål om hjelp til å skaffe logoped.

Det er en av grunnene til at NIFS lager nye brosjyrer og holder foredrag.

For meg er dette svært motiverende og viktig å jobbe med. Selv fikk jeg ikke logopedhjelp før i førsteklasse på barneskolen og husker lite fra hvordan jeg opplevde stammingen i barnehagen, men jeg er klar over at det er mange barn der ute som trenger hjelp.

Undertegnede er styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS)

martin.aasen.wright@gmail.com

Hva kan barnehagelærere om stamming?

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *