En av de fremste forskerne på stamming, David Shapiro, gjester Norge 10.-12. oktober. Han kommer til Norge for å forelese om sin erfaring med stamming og egen klinisk praksis.
– Jeg tror ikke så mange logopeder eller personer som stammer reflekterer så mye over hva det vil si å stamme. For oss som stammer er det derfor helt avgjørende at vi som stammer innser hvilke utfordringer vi står overfor og hvilken person vi ønsker å være. Først da vil vi være i stand til å forstå hvilke begrensninger og muligheter vi har, sa David Shapiro til Stamposten (medlemsbladet til NIFS) tidligere i høst.
Under høstweekend-seminaret til Norsk interesseforening for stamme (NIFS) 10.-12. oktober kommer den amerikanske professoren David Shapiro. Han har stammet i 60 år og drevet klinisk praksis i nærmere 40. Tema for årets Høstweekend er hva vil det si å stamme. Shapiro er spesialist på kommunikasjonsvitenskap og kommunikasjonsvansker, og vil holde foredrag og workshops om stamming og kommunikasjon.
Alle har snakket med noen som stammer, men spør du oss som stammer, er det ikke alle utenforstående som har oppfattet situasjonen slik vi har gjort. Jeg intervjuer David Shapiro når han er i Oslo. Hva er du nysgjerrig på? Hva vil du vite om stamming?
Snakke fritt
David Shapiro stammet så mye de første 20 årene av sitt liv at det eneste vesenet han klarte å prate med var bikkja.
– Jeg tok en avgjørelse. Hvis jeg mestret å lære å snakke, ville jeg gjøre alt jeg kunne til å hjelpe andre, mener Shapiro.
Under Oslo-seminaret vil David Shapiro drøfte hva han mener med kommunikasjonsfrihet, eller friheten til å snakke fritt uansett taleflytvansker. I tillegg vil han blant annet komme inn på premissene for behandling av personer som stammer:
- Hva målene i behandling er.
- Hvordan oppnå resistans mot potensielle taleflytbrudd?
- Hvordan etablere eller holde oppe positive tanker og følelser om kommunikasjon og en selv som kommunikatør?
- Hvordan opprettholde flyteffekten av det en har lært i behandlingen?
Det blir arbeid med ovennevnte i workshops.
Egen klinisk praksis
Shapiro har drevet sin egen kliniske praksis i fire årtier, deltatt på konferanser og seminarer og drevet med forskning på seks kontinenter. Han er aktiv i IFA (The International Fluency Association). I 2006 mottok han en ærespris fra IFA i Dublin, og ble leder av IFA i 2012.
Siden stammeterapi ikke hjalp David Shapiro, begynte han heller å hjelpe andre i samme situasjon. En del av honorarene Shapiro får for å holde foredrag går til den tredje verden. Rett etter Oslo-besøket reiser han til Afrika.