Nordisk seminar om stamming 2016 – Den finske leirskolen

Nordisk seminar om stamming i Finland
NORDISK 2016: 60 deltakere fra 12 land i Hämeenlinna, Finland. FOTO: Minna Koponen

Aldri har jeg snakket så mye engelsk på så kort tid med så mange nye mennesker. Nordisk seminar om stamming i Finland gir grunnlag for tettere samarbeid på tvers av landegrensene.

«Frigjør stammingen din i den finske naturen». Det var finnenes oppfordring da organisasjonskomiteen tok oss imot på Spa Hotel Rantasipi Aulanko i Hämeelinna to timers togtur nordøst for Helsinki. Den første helgen i september skulle vi snakke sammen, spise, ta bilder ute i naturen, lære om menneskehjernens betydning for stamming – kort fortalt, bli bedre kjent og styrke samholdet. 60 deltakere fra nordiske og ikke-nordiske land var med.

Nordisk seminar om stamming arrangeres hver høst, og det er de fem nordiske landene som rullerer på å være vertsnasjon. I fjor var arrangementet i København, og neste år er det Norges tur, 1.-3. september 2017 på Lillehammer.

Under årets Nordisk vedtok de nordiske styrelederne å innlede et tettere samarbeid gjennom å utveksle stoff til hverandres medlemsblader to ganger i året.

Være seg selv

Nordisk handler mest om det sosiale. Og det kan for en som stammer være en anledning til å slippe seg mer løs. Frigjøre seg mer fra den vante hverdagen. For mange kan stammingen være et hinder i sosiale sammenhenger av frykt for å vise en side av seg selv som utenforstående kan oppfatte som en svakhet. Sammen med likesinnede er det ingen som ser rart på deg om du bruker noen minutter på et knippe ord. Det er heller ikke så nøye om du ikke snakker grammatikalsk korrekt på et fremmedspråk. Det viktigste er å snakke sammen og bli kjent med nye mennesker. Ha det gøy sammen. Utveksle noen erfaringer. Knytte bånd. Lære av hverandre. På Nordisk kan vi være oss selv. Undertegnede har aldri snakket så mye engelsk på så kort tid med så mange nye mennesker.

Fredag startet vi med en båttur på innsjøen Hattulanselkä, før vi hadde felles middag. Lørdag var todelt; fotograf Minna Koponen hadde en leksjon med oss hvor vi ble oppfordret til å ta bilder i skogsområdet i nærheten av hotellet, og farmasøyt Tomi Rantamäki foreleste om hvilke funksjoner i hjerne som har en betydning for stamming og ga oss i oppgave å diskutere i grupper hvilke miljømessige faktorer som spiller inn for vår egen stamming, positivt og negativt. Koponen oppfordret oss til å ta bilder gjennom å være intuitive – som fritt kan tolkes dithen at mange av oss trolig tenker for mye på hvilken rolle stammingen har i vårt eget liv.

Nordisk seminar om stamming i Finland
MØTEPLASS: Nordisk arrangeres en gang i året, og det er de fem nordiske landene som rullerer på å arrangere. I 2017 er det Norges tur, på Lillehammer 1.-3. september. FOTO: Martin Aasen Wright

God stemning

Etter sauna lørdag ettermiddag var det festmiddag. Tradisjonen er at hvert land stiller med sitt underholdningsbidrag etter middagen. De fleste landene tok den utfordringen. Islendingene, i fortsatt merkbar VM-rus, lærte oss det islandske VM-brøl, hvor vi skulle klappe unisont og brøle «uhh!», gjentatte ganger i gradvis hyppigere tempo. Svenskene hadde quiz med 15 spørsmål om alt fra ABBA til Pippi Langstrømpe. Finnene fremførte den gamle folkesangen «Miinan Laula».

Vi var to stykker fra Norge. Tidligere styreleder Arne Hope og undertegnede. Vi fremførte et viking-nummer til applaus og begeistring fra salen. Vi vant ikke, men stilte med solbriller, strikkelue, hatt – og godt humør. Ikke overraskende, islendingene vant den tradisjonsrike og uformelle konkurransen.

Med deltakere fra syv ikke-nordiske land kan man stille et åpent spørsmål om hvilken profil Nordisk seminar skal ha i fremtiden, og det er ikke gitt at alle er like komfortable med å snakke engelsk tre dager til ende, men på den annen side er Nordisk en anledning for å innlede nye samarbeid for saken vi alle er opptatt av: stamming.

NORDISK SEMINAR OM STAMMING

  • Dato: 2.-4. september 2016
  • Sted: Hämeenlinna, Finland
  • Hvem: 60 deltakere fra Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island, Estland, Nederland, Storbritannia, Italia, Canada, USA, Luxembourg

Undertegnede er styreleder i Norsk interesseforening for stamme (NIFS)

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *