Hvordan endrer familielivet seg, og hva kan vi lære av mennenes erfaringer med alvorlig sykdom? Det er tema i den nyeste episoden av podkasten Slagpappa.
Episoden «Tre menn ufarliggjør alvorlig sykdom» handler om hvordan menn kan reagere på at alvorlig sykdom rammer den nærmeste familie.
De er begge menn. Thomas Hebo har vært pårørende etter at kona ble rammet av hjerneslag under graviditeten for mer enn 20 år siden da hun var 26 år gammel. Nils Espen Lilleheim hadde slag for åtte år siden som 45-åring da barna var sju og ti år.
Dette er den sjuende episoden av podkasten Slagpappa, som lages i samarbeid med LHL Hjerneslag og Afasi og med økonomisk støtte fra Stiftelsen Dam.
Menn som pårørende
Samtalen mellom de to gjestene og undertegnede som programleder baserer seg på de erfaringer vi har gjort oss med hjerneslag. I episoden kommer vi inn på:
- Møte med helsevesenet, både hvordan menn som pårørende kan bli møtt på
- Hvordan barna blir ivaretatt
- Den mangeårige belastningen alvorlig sykdom har på hele familien
Nils Espen bruker uttrykket «vi lever under høytrykk hele veien». Thomas forteller åpent om hva han mener helsevesenet mangler i møte med unge slagrammede og menn som pårørende.
– For det er det som er litt greia med oss nordmenn at vi ivaretar fasaden, men så er det slit, det er tøft på innsiden. Man har kanskje harde dager, slitsomme dager. Og det svinger jo, for dere som har hatt slag, vet dere jo at energinivået svinger veldig, sier Thomas i episoden.
– Når energinivået er som lavest, da er det krevende å være pårørende. Og det er fryktelig krevende å være barna til den som er sliten. For det er da lunta blir kort, det er da det blir dårlig stemning.
Åpenhet om sykdom i familien
Et sentralt tema i podkasten Slagpappa er barn som pårørende. Nils Espen og Thomas kommer med innspill og råd til hvordan familier kan prate med og hjelpe barna, samt en klar oppfordring til hva den kommunale helsetjenesten bør prioritere i mye større grad enn hva som er tilfelle i dag.
Bakgrunnen for podkasten er at jeg mener det er behov for at vi snakker mer åpent sammen om hvordan familielivet faktisk kan forandre seg når mamma eller pappa har hatt slag med usynlige senskader. For å bidra til mer åpenhet rundt det som for mange av oss kan føles veldig privat og vanskelig, belyser podkasten det sårbare og tabubelagte kombinert med relevant faglig kunnskap og forskning.
Med mer åpenhet om hvordan familielivet endres får både familiene som rammes mer kunnskap og forståelse for den situasjonen de er havnet i, og omgivelsene rundt har et bedre utgangspunkt for å forstå.
Episoden kan du høre her:
Spotify:
Apple Podcast:
Tre menn ufarliggjør alvorlig sykdom
YouTube Music:
Tre menn ufarliggjør alvorlig sykdom
Videoutdrag fra episoden:
Følg gjerne Slagpappa og LHL Hjerneslag og Afasi på sosiale medier for nyhetsoppdateringer. Har du spørsmål om podkasten, eller ønsker du å bidra med innspill eller være gjest, ta gjerne kontakt med undertegnede epost.